Clubregels

MHC Heerhugowaard is een kleine vereniging waar op verschillende niveaus gehockeyd wordt maar waar het vooral om de sportiviteit en gezelligheid gaat. Om dit met zijn allen zo te houden zijn er clubregels opgesteld.

De formele regels zijn vermeld in het document Regels.pdf dat hier te vinden is (eerst inloggen).

Hieronder staan onze algemene regels.

  • Opzeggen
  • Contributie
  • Social media
  • Training
  • Proeftrainen
  • Bestuursdienst
  • Bardienst
  • Schoonmaken
  • Wedstrijden
  • Uitwedstrijden
  • Het tenue
  • Veiligheid
  • Toeschouwers
  • Statuten

Opzeggen
Opzeggen kan alleen schriftelijk, gericht aan de ledenadministratie van MHC Heerhugowaard via het postadres of via [email protected]. Wij stellen het op prijs om te weten wat de reden van de opzegging is. Opzeggingen dienen voor 1 mei binnen te zijn omdat er anders alsnog contributie betaald moet worden voor het volgende seizoen. Formele informatie hierover is te vinden in onze statuten.

Contributie
De contributie en de regels voor de contributie zijn vermeld onder De Club > Contributie.

Social media
MHC Heerhugowaard maakt gebruik van social media om de vereniging te promoten of om onderling de mooie momenten te delen. Via het digitale inschrijfformulier op de site geef je door ondertekening aan dat je akkoord bent dat afbeeldingen van jou of jouw kinderen via social media op internet terecht kunnen komen. Als je dat niet wilt dan kan je dan aangeven op het inschrijfformulier. Als je later alsnog bezwaar hebt kan je dat per e-mail aangeven via [email protected].

Training
Iedereen wordt geacht aan de training deel te nemen, opdat zo goed mogelijk tijdens de competitie gespeeld kan worden. Nieuwe leden die nog niet eerder hebben gehockeyed, dienen eerst een ruime periode getraind te hebben voordat tot opstelling in een team wordt overgegaan. De trainingen gaan altijd door, tenzij er wordt afgebeld. In de schoolvakanties wordt er geen jeugdtraining gegeven.

Proeftrainen
Het is mogelijk om 3 keer vrijblijvend mee te doen met een training. Kijk onder Hockey > Jeugd en Hockey > Funkey/Benjamins voor meer informatie voor jeugdspelers. Kijk onder Hockey > Senioren voor meer informatie voor senioren.

Zaterdagcoordinator
De zaterdagen, waarop jeugdwedstrijden worden gespeeld, zal er altijd iemand aanwezig zijn voor het geven van informatie en het houden van toezicht.

Bardienst
Op zaterdag, wanneer de jeugd speelt, worden ouders van jeugdleden ingedeeld om achter de bar te helpen. Het gaat slechts om enkele keren per jaar.  De planning/indeling wordt via de site (onderdeel Diensten) bekend gemaakt.

Voor de bardienst op zondag geldt dat ieder seniorlid periodiek bardienst dient te verrichten. De indeling van de zondagbardiensten is eveneens te vinden op de site.Indien het voor een ouder of een seniorlid onmogelijk is om bardienst te verrichten, dient betrokkene zelf voor vervanging te zorgen.

Bij het verrichten van bardienst is het volgende van belang:
  • de sleutels dienen tijdig voor aanvang van de eerste wedstrijd te worden opgehaald op het sleuteladres.
  • de sleutels dienen dezelfde dag na de laatste bardienst te worden teruggebracht naar het sleuteladres (zie de site, onderdeel organisatie). Op zaterdag door de zaterdagcoordinator, op zondag door het laatst spelende team.
  • de werkzaamheden die tijdens de bardienst verricht dienen te worden, staan vermeld in de instructiemap. Deze instructiemap bevindt zich in de keuken. In de map staan o.a. vermeld de handelingen t.b.v. het gebruik van het koffiezetapparaat, biertap, verwarming e.d.
  • Zij die de laatste bardienst verrichten dienen er voor te zorgen dat bar en keuken opgeruimd worden achtergelaten na iedere bardienst en voor overdracht. Het laatst spelende zondagteam zorgt dat de bar, keuken, frituur- en tostiapparaten finaal schoon en opgeruimd worden achtergelaten. Op zaterdag is dat de taak van de laatste ouder bardienst. Hierop houdt de bestuursdienst toezicht.

Schoonmaken
Elk team laat het clubhuis opgeruimd achter (geen bekers, doppen enz. op de grond) zowel na hun wedstrijd als na hun training. De kleedkamers, toiletgroepen en het clubhuis worden door het laatst spelende elftal aangeveegd. De tafels dienen met een dweiltje te worden afgenomen. Coaches en aanvoerders dienen hierop toe te zien.

Wedstrijden
Het hockeyseizoen kent 3 periodes:
1. Herfstcompetitie: einde zomervakantie tot de kerstvakantie.
2. Midwintercompetitie: eind januari tot de voorjaarsvakantie.
3. Lentecompetitie: einde voorjaarsvakantie tot mei/juni. 

Een wedstrijd duurt bij de elftallen 2 x 35 minuten. In de E- en D-jeugd (zes- of achttal) 2 x 25 minuten gespeeld. De jongste jeugd speelt 2 x 15 minuten. Een overzicht van alle wedstrijden staat op de site onder het Wedstrijdschema. 

Bij het spelen van zowel thuis- als uitwedstrijden is de regel, dat het gehele team ongeveer een half uur voor de wedstrijd zich in correcte hockeykleding bij het veld bevindt. Een goede voorbereiding op de wedstrijd door middel van warmlopen of inslaan is hierdoor mogelijk. Per elftal worden, ten behoeve van deze voorbereiding, aan het begin van het seizoen twee hockeyballen ter beschikking gesteld.

Tijdens de wedstrijd bevinden er zich geen andere speelsters/spelers op het veld dan de elftallen die een wedstrijd spelen. Het inslaan gebeurt dan ook op de grasstrook tussen de velden.

De vereniging adviseert het dragen van gebitsbeschermers. Neem zo nodig kontakt op met uw tandarts. 

Afzeggen dient uitsluitend in het uiterste geval te geschieden. Indien er niet gespeeld kan worden, dient men uiterlijk op vrijdagavond tussen 19.00 - 20.00 uur (maar liefst veel eerder! in verband met nog kunnen regelen van vervanging) af te zeggen bij:
  • coaches voor de jeugdleden
  • aanvoerders voor de senioren.

Zo ook vooraf, bijv. in verband met vakantie, of indien bekend is dat er in een bepaalde tijd/periode niet gehockeyed kan worden. Tijdens schoolvakanties zijn er sowieso geen wedstrijden en trainingen.

Als een wedstrijd niet doorgaat, dan wordt de coach van het jeugdteam of de aanvoerder van het seniorenteam geïnformeerd door het wedstrijdsecretariaat. Wedstrijden die zijn afgelast worden ook zo snel mogelijk op de website vermeld. En daarnaast vind je vaak ook snel informatie op Twitter en Facebook.

Uitwedstrijden
De adressen van de clubs zijn te vinden in het wedstrijdschema onder de link 'info'. Voor het vervoer naar de andere clubs zorgen de ouders. Die doen dat volgens een rijschema dat door de coach van het team wordt opgesteld. Een kwartier voor de vertrektijd wordt er verzameld bij de club. De club eist veel verantwoordelijkheid van de bestuurders die met eigen en andere kinderen voor de hockeyclub rijden. Let daarbij op het gebruik van de autogordels. Kijk hier voor de regels op de site van de Rijksoverheid.

Het tenue
Dit heb je nodig:
  • Shirt
  • Broek of rok
  • Kousen
  • Scheenbeschermers speciaal voor hockey (verplicht vanuit de KNHB)
  • Bitje (verplicht vanuit de vereniging)
  • Hockeyschoenen
  • Hockeystick voor veldhockey

Tijdens de wedstrijd is clubkleding verplicht. Als je lid wordt van de club dan krijg je deze kleding in bruikleen van de club. Zodra je lid bent geworden ontvang je van de kledingcommissie een bewijs waarmee je de clubkleding bij de leverancier kunt afhalen. Het shirt en de kousen zijn oranje en de broek/rok is bruin. In het wedstrijdschema is vermeld wanneer je een ander shirt moet dragen; dat is als de thuisspelende andere club dezelfde kleur draagt. Als het erg koud is mag je een bruine of zwarte maillot of legging en/of een wit shirt onder het tenue dragen. En eventueel speciale hockeyhandschoenen (anti-slip). Andere extra kleding, evenals het dragen van sieraden, is niet toegestaan.

Keepers hebben een hele andere uitrusting die ook wordt verstrekt door de club. Het shirt van de keeper is een afwijkende kleur (geen oranje en geen kleur die lijkt op het shirt van de tegenstander). De jongste jeugd speelt nog zonder vaste keeper en gebruikt een eigen shirt/trui in afwijkende kleur.

Veiligheid
Om hockey leuk te houden doen we er alles aan om blessures te voorkomen. Daarom is het verplicht om (hockey)scheenbeschermers te dragen, een bitje in te hebben (check met de tandarts als je een beugel draagt) en eventueel een sportbril te dragen.

Het is niet toegestaan om scherpe of harde voorwerpen te dragen. Doe sieraden dus af voordat je het veld op gaat. Ook kauwgom tijdens het sporten is gevaarlijk en daarom verboden.

Aanvullend op de persoonlijke verzekeringen heeft de KNHB een aanvullende ongevallenverzekering afgesloten voor alle aangesloten verenigingen. Kijk op de site van de KNHB voor meer informatie of vraag hiernaar bij de penningmeester.

In het clubhuis bevindt zich een EHBO-kist en er liggen koude-kompressen klaar achter de bar. Voor de echte noodgevallen is er ook een AED in het clubhuis. Een aantal leden is getraind in om met de AED om te gaan.

Toeschouwers
Toeschouwers zijn van harte welkom om onze teams aan te moedigen! Hoe meer hoe beter. Voor de veiligheid moeten alle toeschouwers wel buiten het hek van het speelveld blijven. De club hecht veel waarde aan sportiviteit en respect in en om het veld, dus moedig de teams op gepaste wijze aan. Op het veld mogen zich alleen de spelers, de scheidsrechters en de coaches bevinden.

Statuten
Op 25 november 2011 zijn de statuten van MHC Heerhugowaard gewijzigd. Voor een kopie van de statuten (PDF scan) klik hier.
 

Jubileumtrui 50 jaar MHC Heerhugowaard

Ter ere van het 50-jarig bestaan van onze hockeyclub hebben we een jubileumtrui ontworpen. Wil je ook zo'n trui? Geef dan de gewenste maat, je naam, e-mailadres en 06 op voor een jubileumtrui. De trui kost € 35,00 en na je bestelling is betaling verplicht, je ontvangt een betaalverzoek.

MHC Heerhugowaard 50 jaar

Lid worden

Wil je ook spelen bij de leukste club van Noord Holland? Meld je dan snel aan.

Ik wil lid worden

Vacatures

Onze vereniging draait op vrijwilligers. Er zijn veel taken te verrichten en hiervoor hebben wij vrijwilligers nodig. Hieronder vindt u de vacatures waarvoor wij invulling zoeken. Interesse of meer weten? Mail naar [email protected]

Ik wil graag helpen

Hoofdsponsor

Sponsor worden

Wij kunnen wat voor u betekenen en wij hebben u ook nodig! Dat bied kansen.

Ik wil sponsor worden